Реклама

Сайт за 10 лева

вторник, 2 юни 2009 г.

Чаят и кафето помагат и на растенията


Някои цветари поливат стайните растения с остатъка от изпития чай. Това съвсем не е лошо. Утайката от чай и кафе подобряват и мулчират почвата. Има растения, за които поливането с употребен чай дори е необходимост.
Всички видове папрати например страдат от карбнонатните соли във водата за поливане и в почвата. Дъбилните вещества от остатъците в чая подкиселяват почвата и помагат на растението да се справи с проблема.
Остатъците от чая е добре да се добавят при разсаждането на стайните растения. На дъното на саксията, след като поставите слой дренаж, поставете и слой остатък от чай, а отгоре-тънък пласт почва. След това продължете по обичайния начин. Докато корените на растението прорастнат в новия слой почва, остатъците от чая частично загниват и растението получава допълнително подхранване.
В градината утайката от чая и кафето добре мулчират почвата в редовете с гладиоли. През пролетта на лехата, на която е планирано да се посадят гладиоли, разхвърляйте смес от чай и кафе-със слой 10 см. и добавете малко дървесни стърготини. В такава леха, снегът се топи по-рано, което дава възможност да посадите луковиците в края на април. През есента земята се прекопава и се изваждат луковиците. Повърхността отново се посипва със смес от утайка със слой 5 см. До средата на лятото на такава леха няма плевели. Стъблата на растенията са здрави и дълги, изкопаната през есента луковица, е чиста и здрава и от всяка се получават от 2 до 4 големи луковици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар