Реклама

Сайт за 10 лева

сряда, 17 юни 2009 г.

Хризантемни кукли


От дълбока древност японците имат към хризантемата особено почтително отношение. Тя е емблема на императорския дворец, в нейна чест се правят през есента пищни национални празнества. Смята се, че тези растения притежават вълшебната сила да удължават живота на човека, а този, който пийне роса от цвят на хризантема, ще остане завинаги млад.

В резултат на многовековно култивиране в Япония се срещат хиляди сорта хризантеми. Те се отглеждат в съдове за домашни условия, а също така и под формата на големи каскади, пирамиди, полусфери и различни фигури за големи интериорни пространства и градски паркове.
На изключителен успех сред публиката на изложби се радват така наречените хризантемни кукли. Те са се появили в Япония в началото на XIX век и бързо придобиват огромна популарност, особено в Токио и околността.

За тялото на кукла се прави обемен скелет от слама, бамбук, мрежа и др. Той се запълва с питателна почва и мъх. Подготвеният разсад се засажда във влажния субстрат през скелета. После с помоща на специална агротехника фигурата напълно се покрива, подобно на одежди с едновременно разпускащи се неголеми съцветия. Главата, шията и ръцете се правят от восък или пластелин. Често хризантемните кукли „разиграват сцени” от известни литературни и исторически теми.

На снимката – хризантемна кукла от Япония на изложба на цветята в Челси (Англия).

Няма коментари:

Публикуване на коментар