Реклама

Сайт за 10 лева

вторник, 2 юни 2009 г.

Нещо и за кактусите


Видове кактуси
Кактусите са огромно и разнообразно семейство, но е важно да се разглеждат отделно в две основни групи - пустинни и горски, според съществените разлики в техния произход и изисквания за отглеждане.

Отглеждане на пустинни кактуси
Повечето кактуси принадлежат към групата на пустинните и произхождат от топлите полупустинни области на Америка ( Cephalocereus, Cleistocactus, Echinocactus, Echinopsis, Mammaillaria, Opuntia, Lithops и др. ).

Изисквания към светлина и температура
Разположете колекцията си от кактуси на най-слънчевото място в дома си первази на южен или западен прозорец, с осигурен достъп на достатъчно свеж въздух. За да имате красиви цветове, през зимата поставете кактусите на сухо и хладно място (около 10°С) и поливайте рядко.

Избор на съдове и почва за засаждане
Керамичните съдове за засаждане са за предпочитане, защото осигуряват дишане на корените и по-бързо изсъхване на почвата.

Пресаждане
Използвайте почвена смеска за саксийни цветя, смесена 1:1 с добре измит пясък. От изключителна важност е доброто и бързо дрениране на почвата, тъй като корените загниват, ако са във влажна почва. За предотвратяване на преовлажняването можете да поставите в чинийката за отцеждане пласт от трошен камък. Пресаждайте кактусите през пролетта в саксия, която е малко по-голяма от предишната. Ако искате кактусът ви да цъфти, саксията му трябва да е тесничка.

Поливане
От пролетта до края на цъфтежа поливайте умерено (не се развива добре, ако му липсва вода през лятото и е преполят през зимата).

Наторяване
През десет дни добавяйте течен тор с високо съдържание на калиев карбонат и фосфор, за да стимулирате образуването на красиви цветове. Костното брашно е много подходящ органичен тор за кактуси.

Отглеждане на горските кактуси
Втората група - горските кактуси, обхваща главно епифитни растения (растящи по дърветата, без да паразитират), произхождащи от тропическите гори на Южна Америка Zigocactus, Rhipsalidopsis, Epiphyllum, Rhipsalis, Kalanchoe др.).

Изисквания към светлина
Изберете за тях място с непряка слънчева светлина, особено през летните месеци - северен или източен прозорец. Тези растения изглеждат особено добре във висящи кошници.

Поливане и торене
През зимата се налага да ги поливате и торите, защото обикновено това е периодът на цъфтене, през десет дни добавяйте комбинирани течни торове. Добре им се отразява и редовното пулверизиране с хладка вода.

ПресажданеПредпочитат богата, торфена пръст, пресаждат се след цъфтежа.

Подготовка за зимуване
Когато цветовете увехнат, намалете поливането и преместете растенията на хладно. През новия сезон изнесете растението на светло и поддържайте почвата влажна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар