Реклама

Сайт за 10 лева

събота, 30 май 2009 г.

Хищното цвете


Росянка

Дросерата може да бъде открита в различни форми от цял свят, а името с което са известни тези растения е росянка. В момента са известни около 130 различни вида с различни нужди на отглеждане. Някои от тях изглеждат като миниатюрни четки за миене на шишета, докато други – приличат на тънки тръстики. Всички те имат малки мустачета (ластари), с капчица вещество подобно на туткал, с което улавят жертвите си. На цвят са различни – от светло зелено до червено, но най–често са с червени връхчета на мустачетата.

Листата на росянката са полуактивни, листата се затварят бързо около уловеното насекомо, което се разгражда със специален ензим, секретиращ от средната част на листото. През пролетта и лятото растението цъфти с бели, розови или жълти цветове, които се развиват от нежни стебла. Листата и достигат 10–12 см. дължина с горната третина с лепкавите крайчета.

Росянката няма специални изисквания към влажността на въздуха, с изключение на тропическите видове.

Саксията с росянката следва са бъде поставена в плосък съд с вода, около 2,5 см. От април до ноември, а през останалата част от годината почвата трябва да бъде просто влажна.


Добре е тези растения да се поставят на светло. Издържат на силно слънце, но не бива да изсъхват. Идеални са за перваза на прозореца. Не е нужно да бъдат подхранвани допълнително с течен тор, но ако растението не може да улови само достатъчно насекоми, добре е вие да пускате в чашката им по една мухичка или друго дребно насекомо. Някои видове се нуждаят от тропически условия за живот, докато други могат да оцелеят дори на Арктика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар