Реклама

Сайт за 10 лева

сряда, 13 май 2009 г.

как да запазим по-дълго време букета


Самото отрязване на цветята трябва да се извършва с остър инструмент, за предпочитане ножче за бръснене или остър нож. Ножицата смачква стъблото. Отрезът трябва да се прави само над листен възел, което подобрява постъпването на водата. Не се отчайвайте, ако по време на пренасянето цветята леко са завехнали. За да се възстанови свежият цвят на цветето, е необходимо то да си възвърне загубената вода. За целта трябва да се премахнат излишните листа от стъблото, особено долните. По такъв начин се намалява изпаряващата се повърхност и се предотвратява загниването на листата във водата. След това стеблата се опресняват като се подрязват в широк съд, под вода, за да не се допусне попадането на въздух в проводящите съдове на стеблото. В противен случай се образуват въздушни тапи, ограничаващи достъпа на вода.
За увеличаване на поглъщащата повърхност, отрезът се прави косо. Вдървенелите стебла на хризантемите, розите, люляка и др. се цепват кръстообразно под водата или преди да се поставят във ваза, краищата им се сплескват с чукче.
Ако цветята са донесени от далече, може за известно време да бъдат потопени целите във вода. Когато всички клетки на цветето се наситят с вода, цветовето му придобиват необходимата свежест.
След изпълнението на тези не трудни процедури цветята могат да се поставят във вазата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар