Реклама

Сайт за 10 лева

петък, 3 септември 2010 г.

Зодиакална градина - Овен


ПЛАМЪЧЕ (Salvia)
Овенът в Зодиака символизира личността, неговото "Аз" и е свързан с нашите стремления, мечти и желания. Ето защо всички растения, отговарящи на тази огнена зодия, имат едно общо и силно качество – с огнените си цветове те укрепват нашето вътрешно „Аз”, помагат ни да станем силни личности, дават сила и натроение за живот. Наименованието произхожда от „salveo” – спасявам, или “salvus” - здраве и е свързано с лечебните свойства главно на Salvia officinalos.
Най- разпространената салвия е Salvia splendens, т.нар. “пламъче”. Това е многогодишно растение, понася добре пикирането. Листните петури са дълги 9-10см. Цялото съцветие е обагрено в един цвят – при изходната форма – червен. Цъфтежът е от май до август. Височината му е 60-90см. Създадени са и много културни форми с по-ниска височина (20, 30, 40см)в различни нюанси на червеното, виолетово, бяло.
Лична карта на растението
Растенията са незимоустойчиви, у нас се отглеждат като едногодишни. Поливането трябва да бъде умерено и редовно. Почвата трябва да е дълбоко обработена, плодородна, рохкава. Размножете чрез семена през март, разсадете в края на май. След цъфтежа отстранете прецъфтелите цветове.
Влияние на атмосферата у дома
Ако във вашия дом често се спори по различни въпроси, текат дебати и има разногласия, значи салвията ви е просто необходима. Тя има свойството да смекчава гнева, потушава яростта.
Влияние на здравето
Медицинските свойства на салвията са свързани с подобряването обмена на веществата и предотвратяването на нежелателни новообразувания в организма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар