Реклама

Сайт за 10 лева

неделя, 26 април 2009 г.

Лимонът-златното чудо


Да се отглежда лимоново дръвче у дома е много приятно. Ако искате да берете плодове трябва да подберете растение, специално приспособено да ражда в стайни условия. Отгледаният от семена лимон започва много късно да ражда-едва когато порасне прекалено високо за обикновеното жилище, а и вкусът на такива плодове обикновено не ни харесва. Лимонът е храст или ниско дръвче. Младите му клонки са бодливи. Листата са едри, тъмнозелени. Те опадват през две-три години, но не всички наведнъж, затова лимонът е вечнозелено растение. Приятната миризма, която издават листата му, се дължи на множеството жлези по тях, които отделят ароматни етерични масла.
КАК СЕ ОТГЛЕЖДА
Лимонът е не особено претенциозно растение. Нуждае се от хубав дренаж, добре проветрявано помещение, но без течение. През лятото може да се изнесе на балкона или да се засади в градината, като първоначално се предпазва от директните слънчеви лъчи. Тогава се полива обилно с мека вода със стайна температура и се подхранва. За да се формира красива корона, се нуждае от редовно подрязване и прищипване на върховете.
АРОМАТЪТ МУ ЛЕКУВА
Според специалистите ароматът на лимона има психо-емоционално въздействие. Ефективен е при вегетативно-съдови проблеми. Той тонизира, освежава, осигурява прилив на сили и позитивни мотивации, засилва жизнения интерес и любознателност.
ЦИТРУСОВИЯТ ПЛОД РАЗКРАСЯВА
Лимонът помага при избелване и изглаждане на кожата. Добро средство при бактериално-вирусни обриви, смекчава грубите участъци, спомага заздравяването на напуканата кожа, придаване по-светъл цвят на косата, отстранява пърхута, укрепва ноктите, изглажда кожата на ръцете, има и ефективно антицелулитно действие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар