Реклама

Сайт за 10 лева

сряда, 8 юли 2009 г.

Зодиакална градина - козирог


Козирог
Лупина (Lupinus)

Знакът Козирог, третият от земните знаци, е самата сдържана земя, благодарение на строгия Сатурн, който го управлява. Сатурн не търпи нищо излишно, ето защо любимите растения на Козирога могат да имат хората, които мечтаят за хубава фигура, имат желание за личностно израстване и професионално развитие.
Род Lupinus включва около 200 вида, произхождащи от Северна Америка и Средиземноморието. Най-широко използван е видът Lupinus polyphyllus. Това е многогодишно тревисто растение. По време на цъфтежмдостига височина 80-100см. Цъфти през втората половина на май.
Лична карта на растението
Видът е зимоустойчив и у нас се използва като многогодишен в зелените площи. Развива се добре на пряко слънчево огряване. По време на вегетацията поливайте редовно. Почвата трябва да е плодородна, добре обработена. Размножаването е главно със семена, засяват се през ноември или напролет. Многогодишните се размножават и чрез разделяне на растенията през пролетта.
Влияние на атмосферата у дома
Лупинусът е внушително растение-него е трудно да подминете, без да го забележите. Ярко влияние има Сатурн, който е направил стеблото здраво и с голяма височина, над което се е разположила пищна листна маса. Такава форма поодсказва за организираност, стремеж към порядък. В листата участие взима Меркурий, а яркото Слънце присуства в цветовете. Съедиенението между тях подарява на растението способността да пробужда у човека красноречието, правилния начин на мислене и говорене. Ако се дразните от безпорядъка вкъщи, засадете си лупина.
Влияние върху здравето
Нетърпящият безпорядък лупинус "привежда в ред" костно-ставната система, както и кожата, които са под влияние на Козирога.

Зодиакална градина - стрелец


Стрелец
Хемерокалис (Hemerocallis)

Стрелецът, подвластен на своята огнена натура, е знак на духовните открития, любов към философията, науката, пътешествията. Слънчевите цветове на хемерокалиса хармонизират атмосферата в градината и създават добро настроение.
Името произхожда от гръцки-hemera-"ден" и kallos-"хубост", и е свързано с малката трайност на цветовете. Те са разположени на безлистни цветоносни стъбла с височина 50-100 см. Произхожда от Далечния Изток, Източна Азия. Зимоустойчиво в условията на умерен климат.
Цветовете на хибридите се появяват между юни и август. По-старите видове са лилиевидни или звездовидни, а по-модерните са по-пищни, накъдрени.
Лична карта на растението
Многогодишни, зимоустойчиви растения. Развиват се добре на пряко слънчево огряване. Редовно поливане. Почвата е рохкава, богата на хранителнии вещества. Размножаване-чрез семена или разделяне на коренището.
Влияние на атмосферата у дома
Хемерокалисът е едно от любимите градински растения отглеждано още от нашите баби. Има свойството да разширява човешкия кръгозор. Цветовете му сгряват и успокояват, особено хората, родени под знака на Стрелеца. Когато сме уморени, може да ни зареди с енергия и желание за живот.
Влияние на здравето
Слънцето, живеещо в цветовете на хемерокалиса, управлява сърцето, сърдечния ритъм, повишава жизнения тонус, поддържа организма млад и бодър.