Реклама

Сайт за 10 лева

понеделник, 29 юни 2009 г.

Зодиакална градина - скорпион


Скорпион
Перила (Perilla)

Скорпионите са едни от най-опасните, потайни и магнетични представители на Зодиака. Техните растения се влияят от огнената планета Марс, затова и обикновено са с винени, ярки краски на листната маса. Перилата обича също така влажна почва, тъй като Скорпионът е воден знак.
Перилата е естествено разпространена в Азия, декоративно се използва за зацветяване на зелени площи. Достига на височина 60-80 см., богато облистено в зелено с червеникаво-кафеви петна. Цветовете са невзрачни.
Лична карта на растението
Не понася температури под 0 градуса, затова се отглежда като едногодишно. Развива се добре на пряко слънчево огряване. Изисква редовно и обилно поливане, плодородна почва.бРазмножаването е чрез семена, засявани през април.
Влияние на атмосферата у дома
Перилата не е плахо и нежно растение. Тя помага за реализацията на планове, коитоот дълго време са отлагани, растението внася ред и спокойствие в неспокойните духом хора. Подходяща е за хора, които нямат силата да блеснат със своите качества, предпочитат да останат в сянка и не обичат светлината на прожекторите. В същото време обаче дава сила и настроение за самоизява на любителите на бурния обществен живот.
Влияние на здравето
Смекчава заболяванията на различните органи, които се управляват от знака Скорпион, укрепва организма и ускорява обмяната на веществата.

неделя, 28 юни 2009 г.

Зодиакална градина - везни


Везни
Вейгела (Weigela)

Везните са под влиянието на планетата на любовта и красивите емоции Венера. Венера дарява цветето с изящни и привлекателни цветове, както и с шарени листа. А Сатурн дарява това храстче със здраво стебло и устойчивост на ниски температури.
Представителите на този род са с листопадни листа. Достигат височина до 3 м. Цъфти през май-юни в продължение на 4 седмици в бяло, розово, карминено или тъмномалиново.
Лична карта на растението
Листопадни храсти, издръжливи, зимоустойчиви у нас. Засадете вейгела на добре осветено място в градината. Поливайте умерено, през топлите месеци не оставяйте да изсъхне. Наторявайте през периода на вегетация с тор за цъфтящи храсти. Почвата трябва да бъде богата, рохкава, плодородна. Размножаване-чрез резници.
Влияние на атмосферата у дома
Растението е подходящо за хора, които са неспокойни, притеснителни, "правят от мухата слон" и нямат способността да видят, че животът е красив, интересен и забавен. Успокоява атмосферата, внася весело настроение и доза любопитство към тайнството на заобикалящия ни свят. Строгият и силен Сатурн укрепва вярата на човека в собствените сили.
Влияние на здравето
Сатърн укрепва защитните сили на организма повишава устойчивостта на физически натоварвания, закалява човека.

четвъртък, 25 юни 2009 г.

Зодиакална градина - дева


ДЕВА
Сенецио (Senecio)

Земната Дева, надарена с привлекателен външен вид, има всъщност силен характер и трезв, рационален ум. Растенията, отговарящи на тази зодия стимулират интелектуалните способности и развиват умствените възможности.
Род Senecio-наименованието произхожда от лат. "senex"-старец, свързано със сребристите власинки на семената. Растенията са полухрастчета. По време на цъфтеж височината е 60-100 см. Цъфтят през юли-август. Растенията са красиви главно с листната си маса-нежна с нарязана фактура, със сребристо-бяла багра.
Лична карта на растението
Развиват се добре на пряко слънчево огряване, умерена влажност до оскъдна. Растенията не са взискателни към почвените условия. Размножаването може да стане със семена, стъблени резници и разделяне на растението. Когато растенията се отглеждат като многогодишни, старите стъбла трябва да се изрязват всяа година. В случай, че не се изрежат старите стъбла вдървеняват в основата, разкривяват се и растението не е красиво.
Влияние на атмосферата у дома
Сенецио е много здраво и издръжливо листнодекоративно растение, подобно на земната страна на зодия Дева. Подходящо е за хора, които са капризни, вманиачени на тема чистота и не могат да се успокоят, докато не въведат дома в порядък. Действа успокояващо, разведрява атмосферата, така че нещата да стават с лекота в приятна и спокойна атмосфера.
Влияние на здравето
Сенециото усилва адаптивните способности на организма.

сряда, 24 юни 2009 г.

На тази дата България празнува Еньовден!



Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източно православната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. В различните географски области името се произнася по различен начин — в Област София името на празника е Яневден, в Струга — Иванден, в Охрид — Ивъндън, във Великотърновско — Иван бильобер или Драгийка. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янка, Янко , Янчо.

Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина-ще боледува.

Вярва се, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

понеделник, 22 юни 2009 г.

Зодиакална градина - лъв


ЛЪВ
Роза (Rosa)

Лъвът е царят в Зодиака. Неговите растения са също толкова прекрасни, царствени и ярки като всепризнатата владетелка на много сърца-розата. Още в дневни времена тя е омайвала с благоуханните си цветове и се е наложила като растение на любовта, емоционалните вълнения и страстни преживявания.
Род Rosa носи старо латинско име, произлязло от древноперсийското наименование на растението. Сред декоративните растения може би това е родът с най-много културни форми-около 25 000.
Лична карта на растението
В зависимост от вида розите могат да бъдат зимоустойчиви, полузимоустойчиви и незимоустойчиви. Зимоустойчивите са най-широко разпространените паркови рози, влачещите и полиактовите рози. Мястото трябва да е слънчево, почвата плодородна. Съществен момент е резитбата през пролетта и лятото.
Влияние на атмосферата у дома
Въпреки своята красота розата има силен, мъжки характер, т.е. "няма рози без бодли". Розата у дома е "безшумният двигател", зареждащ атмосферата с енергия. Освен това има свойството да неутрализира излишната агресия у човека. Розата е най-големият вдъхновител. Огненият й характер стимулира творчеството. Розата прави мъжа-мъж, а жената по-силна и независима.
Влияние на здравето
Розата влияе на сърдечния ритъм и благодарение на огнения си характер стимулира работата на сърцето.

събота, 20 юни 2009 г.

Зодиакална градина - рак


РАК
Равнец (achillea)
Ракът е знак на водната стихия, ето защо "неговите" растения имат лечебна сила и са свързани с дома и семейството. Равнецът е едно от тези растения, които помагат на човека да съхрани своето психическо и физическо здраве.
Achillea ptarmica е многогодишно тревисто растение с изправени стъбла. Отглежда се кичестата форма Perla с бели кошнички. По време на цъфтежа растенията са високи 60-70см. Цъфтят от юли до септември. Засаждат се на разстояние 40-50см. Подходящи са за групи и масиви.
Лична карта на растението
Видовете са зимноустойчиви и се отглеждат като многогодишни. Развиват се добре на пряко слъчево огряване. Виреят на бедни, отцедливи почви, средни по хранителен състав. Размножават се лесно чрез разделяне на коренищата през пролетта или есента. При продължително оставане на едно и също място коренищата се разрастват силно и съцветията издребняват.
Влияние на атмосферата у дома
Равнецът е не само красиво растение, но и много често се използва като билка. Има успокояващо въздействие върху атмосферата в семейството, особено там, където има противоречия. Растението е подходящо за хора с остър, рязък характер. Действа добре и на хора, които трудно понасят противоречията, споровете, емоционалните вълнения. Равнецът действа добре върху цялостното състояние на организма.

сряда, 17 юни 2009 г.

Зодиакална градина - близнаци


БЛИЗНАЦИ
Ароматен грах (Lathirus)
Близнаците са веселите, жизнерадостни деца на Зодиака, които управляват виещите се растения с пищни листа, какъвто е ароматният грах. Планетата Меркурий, покровителка на знака Близнаци, е дарила това декоративно растение с богата листна маса, свежа зеленина, а Слънцето се проявява в красивите цветове на латируса. Растението носи чувство на лекота, радост и силни, настоящи чувства.
Лична карта на растението
Катерливо растение с тънко стъбло, дълго 3-4м. Цветовете са разположени в гроздовидни съцветия в пазвите на листата. Цъфти от юни до септември. Едногодишно растение. Равива се добре при температура 18-22 градуса. Младите растения понасят краткотрайни въздействия на отрицателни температури, бизки до 0 градуса. Както засушаването, така и преполиването причиняват опадане на цветовете. Размножаването става със семена в края на март, началото на април. Пензирайте връхчетата, когато стеблата са високи 10см.
Влияние на атмосферата у дома
Любящото и силно влияние на Слънцето прави латируса подходящо растение за хора, които са плахи, нерешителни и колебливи в живота. Това катерливо растение, което избуява за кратко време, с устрема си очиства атмосферата на дома от неприятни влияния, носи слънчева радост, щастие и късмет.
Влияние на здравето
Благодарение на горещото Слънце, латирусът действа сгряващо. Помага при невралгии и се отразява благотворно на бронхите. Развива чувството за хумор, помага да се справим с трудностите с усмивка.

Хризантемни кукли


От дълбока древност японците имат към хризантемата особено почтително отношение. Тя е емблема на императорския дворец, в нейна чест се правят през есента пищни национални празнества. Смята се, че тези растения притежават вълшебната сила да удължават живота на човека, а този, който пийне роса от цвят на хризантема, ще остане завинаги млад.

В резултат на многовековно култивиране в Япония се срещат хиляди сорта хризантеми. Те се отглеждат в съдове за домашни условия, а също така и под формата на големи каскади, пирамиди, полусфери и различни фигури за големи интериорни пространства и градски паркове.
На изключителен успех сред публиката на изложби се радват така наречените хризантемни кукли. Те са се появили в Япония в началото на XIX век и бързо придобиват огромна популарност, особено в Токио и околността.

За тялото на кукла се прави обемен скелет от слама, бамбук, мрежа и др. Той се запълва с питателна почва и мъх. Подготвеният разсад се засажда във влажния субстрат през скелета. После с помоща на специална агротехника фигурата напълно се покрива, подобно на одежди с едновременно разпускащи се неголеми съцветия. Главата, шията и ръцете се правят от восък или пластелин. Често хризантемните кукли „разиграват сцени” от известни литературни и исторически теми.

На снимката – хризантемна кукла от Япония на изложба на цветята в Челси (Англия).

вторник, 2 юни 2009 г.

Нещо и за кактусите


Видове кактуси
Кактусите са огромно и разнообразно семейство, но е важно да се разглеждат отделно в две основни групи - пустинни и горски, според съществените разлики в техния произход и изисквания за отглеждане.

Отглеждане на пустинни кактуси
Повечето кактуси принадлежат към групата на пустинните и произхождат от топлите полупустинни области на Америка ( Cephalocereus, Cleistocactus, Echinocactus, Echinopsis, Mammaillaria, Opuntia, Lithops и др. ).

Изисквания към светлина и температура
Разположете колекцията си от кактуси на най-слънчевото място в дома си первази на южен или западен прозорец, с осигурен достъп на достатъчно свеж въздух. За да имате красиви цветове, през зимата поставете кактусите на сухо и хладно място (около 10°С) и поливайте рядко.

Избор на съдове и почва за засаждане
Керамичните съдове за засаждане са за предпочитане, защото осигуряват дишане на корените и по-бързо изсъхване на почвата.

Пресаждане
Използвайте почвена смеска за саксийни цветя, смесена 1:1 с добре измит пясък. От изключителна важност е доброто и бързо дрениране на почвата, тъй като корените загниват, ако са във влажна почва. За предотвратяване на преовлажняването можете да поставите в чинийката за отцеждане пласт от трошен камък. Пресаждайте кактусите през пролетта в саксия, която е малко по-голяма от предишната. Ако искате кактусът ви да цъфти, саксията му трябва да е тесничка.

Поливане
От пролетта до края на цъфтежа поливайте умерено (не се развива добре, ако му липсва вода през лятото и е преполят през зимата).

Наторяване
През десет дни добавяйте течен тор с високо съдържание на калиев карбонат и фосфор, за да стимулирате образуването на красиви цветове. Костното брашно е много подходящ органичен тор за кактуси.

Отглеждане на горските кактуси
Втората група - горските кактуси, обхваща главно епифитни растения (растящи по дърветата, без да паразитират), произхождащи от тропическите гори на Южна Америка Zigocactus, Rhipsalidopsis, Epiphyllum, Rhipsalis, Kalanchoe др.).

Изисквания към светлина
Изберете за тях място с непряка слънчева светлина, особено през летните месеци - северен или източен прозорец. Тези растения изглеждат особено добре във висящи кошници.

Поливане и торене
През зимата се налага да ги поливате и торите, защото обикновено това е периодът на цъфтене, през десет дни добавяйте комбинирани течни торове. Добре им се отразява и редовното пулверизиране с хладка вода.

ПресажданеПредпочитат богата, торфена пръст, пресаждат се след цъфтежа.

Подготовка за зимуване
Когато цветовете увехнат, намалете поливането и преместете растенията на хладно. През новия сезон изнесете растението на светло и поддържайте почвата влажна.

Чаят и кафето помагат и на растенията


Някои цветари поливат стайните растения с остатъка от изпития чай. Това съвсем не е лошо. Утайката от чай и кафе подобряват и мулчират почвата. Има растения, за които поливането с употребен чай дори е необходимост.
Всички видове папрати например страдат от карбнонатните соли във водата за поливане и в почвата. Дъбилните вещества от остатъците в чая подкиселяват почвата и помагат на растението да се справи с проблема.
Остатъците от чая е добре да се добавят при разсаждането на стайните растения. На дъното на саксията, след като поставите слой дренаж, поставете и слой остатък от чай, а отгоре-тънък пласт почва. След това продължете по обичайния начин. Докато корените на растението прорастнат в новия слой почва, остатъците от чая частично загниват и растението получава допълнително подхранване.
В градината утайката от чая и кафето добре мулчират почвата в редовете с гладиоли. През пролетта на лехата, на която е планирано да се посадят гладиоли, разхвърляйте смес от чай и кафе-със слой 10 см. и добавете малко дървесни стърготини. В такава леха, снегът се топи по-рано, което дава възможност да посадите луковиците в края на април. През есента земята се прекопава и се изваждат луковиците. Повърхността отново се посипва със смес от утайка със слой 5 см. До средата на лятото на такава леха няма плевели. Стъблата на растенията са здрави и дълги, изкопаната през есента луковица, е чиста и здрава и от всяка се получават от 2 до 4 големи луковици.