Реклама

Сайт за 10 лева

понеделник, 27 април 2009 г.

Скален кът


Това е най-популярният начин за комбиниране на цветя и камък. Скалният кът често пъти е наричан алпинеум, но точното съдържание за алпинеум е пресъздаване на алпийски кът, типичен за дадено планинско място. Под скален кът най-общо наричаме комбинация на камък (естествен или изкуствен) и ниски, туфести цветя. По този начин в скален кът може да се използва твърде разнообразен растителен материал: храстчета, полухрасти, тревисти растения (многогодишни, едно- и двугодишни). Сравнително лесното изграждане на този тип композиция (известен още като рокарий), както и лесното му поддържане, я превърна в една от най-разпространените комбинации цветя-камък. Често пъти като допълнителен елемент участва водата.
При изграждането на скален кът е важно да се осигури добър дренаж. Скалните късове трябва да са едри или локализирани по няколко. Много важен е подборът на растения, използвани в пукнатините и междините на камъните. Обикновено скалните кътове се проектират с пролетен цъфтеж, но е добре да се помисли за декоративния ефект през лятото и есента.

Стаен бонсай


Общи правила за отглеждането на малките дръвчета

Ако искате да се почувствате като в света на елфите, купете си бонсай.
Това малко дръвче ви кара да си мислите, че сте в друг свят - малък, грациозен и романтичен. Действа ви почти вълшебно - с лилипутския си вид непрекъснато привлича погледа ви.
Но ако все пак сте решили да отглеждате това необикновено, привлекателно растение, имайте предвид, че това не е лесна работа.
Не напразно тези растения са доста скъпи.

Родината на бонсаите е Япония.
Буквално преведено, тяхното име означава растение, гледано върху поднос. На много от вас то вероятно изглежда като изродено, но всъщност, за да достигне до пазара във вида, в който го виждате, отглеждането му изисква невероятно много грижи, умения и средства.

Светлина:Дръвчетата обичат светлината.
За да стимулирате растежа им, през лятото бихте могли да ги изнасяте на балкона, но внимавайте - не ги излагайте на пряка слънчева светлина.

Температура:Тропичните видове, се нуждаят през зимата от 18 до 24 °С, а субтропичните от 10 до 16 °С. Разбира се, те не бива да са в близост с отоплителни уреди и не трябва да се излагат на течение.

Поливане:За успешното отглеждане на бонсаите много е важно правилното им поливане. Те са влаголюбиви растения, почвата им винаги трябва да бъде влажна. Това се постига най-лесно, като съдът с дръвчето се потапя в хладка вода и се държи дотогава, докато спрат да излизат въздушни мехурчета. Колко често трябва да повтаряте тази операция, зависи от вида на бонсаите, от мястото, където сте ги поставили, и от времето. Някой се нуждаят от поливане от един до три пъти седмично, а други — всеки ден.
Ако е много горещо, от време на време пръскайте листата им, тъй като едно от задължителните условия за правилното отглеждане на бонсаите е въздухът да бъде влажен.

Пресаждане:Веднъж на всеки две години – през пролетта.
Те се изваждат внимателно от саксията, отрязват се около 1/3 от корените им и се пресаждат наново във вече сменена почва и връхчетата се пенизират.

Торене:За подхранване на почвата най-подходящи са течните органични торове (може да ги намерите в специализираните цветарски магазини). От пролетта до есента, когато дръвчетата растат най-много, наторяването се извършва веднъж на всеки четири седмици, а през зимата, който, общо взето, е „летаргичен" сезон - на всеки осем.

Ако през пролетта или лятото бонсаят ви започне да цъфти, изложете го на малко повече светлина.

За да запазите формата, както и да спомогнете за правилния растеж на вашето дръвче, редовно изрязвайте пожълтелите листа, премахвайте някои от долните клонки, както и нежеланите разклонения.

Идеи за малки площи

Ако помещенията в жилището ви са малки, сигурно сте се сблъскали с нелеката задача да ги обзаведете с всичко необходимо, като избегнете претрупването с мебели.

Как да се справим с това предизвикателство?

Ще започнем по ред.

Банята и тоалетната
Ако са в едно помещение, сложете тоалетна чиния и душ кабина – най-добре ъглова, тъй като заема по-малко място. Мивката може да е също ъглова.


Кухнята
За малка кухня най-добре изберете вградени в стената шкафове и етажерки. Стои по-спретнато, а и спестява доста място. Колкото до масата и столовете, напоследък все по-разчупени и в същото време практични предложения заливат пазара. Такива са най-различните сгъваеми столове и падащата маса. Този тип маса представлява плот, закрепен за стената с единия си край, а другият – пада опрян на стената. Когато искаме да се храним, го повдигаме и закрепяме на крачето, прикрепено към свободно-висящия край, което също стои сгънато. След обяд или вечеря, масата и столовете се сгъват и в кухнята се освобождава пространство.


Спалнята
На спялнята й е позволено да бъде малка, стига да събира поне легло персон и половина. Оттам вие преценявате дали ще сложите нощни шкафчета – едно или две, и дали имате място за гардероб. При всички положения, най-практичното предложение в случая е вграденият в стената гардероб. Стои ефектно, дори стената да е скосена.

Холът
Проблемът при хола идва от съчетаването на секциите, холовата гарнитура, масата и телевизора. Това са основните мебели, без които тази стая не може. И така – гарнитурата, обезателно малка, задължително разтеглива, без кресла като допълнение, но с табуретки. Холната масичка – ниска и с големина, изцяло съобразена с гарнитурата. Секцията трябва да е плоска и задължително на няколко модула, които да могат да се аранжират според останалите мебели, без мястото да е проблем. Хубаво е вътре в нея да има определено място за телевизор, DVD – устройство, CD – уредба и каквото още може да поставите.

Тук сме споменали само най-необходимите, но и най-трудните за вместване в интериора мебели. От вас зависи какво и къде още ще решите да поставите.

И най-важното, не гледайте на жилището си с раздразнение, защото е малко. Възприемете го като вашият малък кокетен дом, аранжирайте го с подходящите завършващи акценти и ще видите, че всяко по-голямо жилище след това ще ви изглежда по-неуютно и хаотично от вашата „куклена къщичка“.

неделя, 26 април 2009 г.

Лимонът-златното чудо


Да се отглежда лимоново дръвче у дома е много приятно. Ако искате да берете плодове трябва да подберете растение, специално приспособено да ражда в стайни условия. Отгледаният от семена лимон започва много късно да ражда-едва когато порасне прекалено високо за обикновеното жилище, а и вкусът на такива плодове обикновено не ни харесва. Лимонът е храст или ниско дръвче. Младите му клонки са бодливи. Листата са едри, тъмнозелени. Те опадват през две-три години, но не всички наведнъж, затова лимонът е вечнозелено растение. Приятната миризма, която издават листата му, се дължи на множеството жлези по тях, които отделят ароматни етерични масла.
КАК СЕ ОТГЛЕЖДА
Лимонът е не особено претенциозно растение. Нуждае се от хубав дренаж, добре проветрявано помещение, но без течение. През лятото може да се изнесе на балкона или да се засади в градината, като първоначално се предпазва от директните слънчеви лъчи. Тогава се полива обилно с мека вода със стайна температура и се подхранва. За да се формира красива корона, се нуждае от редовно подрязване и прищипване на върховете.
АРОМАТЪТ МУ ЛЕКУВА
Според специалистите ароматът на лимона има психо-емоционално въздействие. Ефективен е при вегетативно-съдови проблеми. Той тонизира, освежава, осигурява прилив на сили и позитивни мотивации, засилва жизнения интерес и любознателност.
ЦИТРУСОВИЯТ ПЛОД РАЗКРАСЯВА
Лимонът помага при избелване и изглаждане на кожата. Добро средство при бактериално-вирусни обриви, смекчава грубите участъци, спомага заздравяването на напуканата кожа, придаване по-светъл цвят на косата, отстранява пърхута, укрепва ноктите, изглажда кожата на ръцете, има и ефективно антицелулитно действие.

вторник, 21 април 2009 г.

Матрак за любов


Леглото е най-интимното място във вашия дом. Една трета от живота на човека преминава в леглото. Затова когато избирате матрака си за Вашето легло трябва да изберете най-добрият.

Леглото ни служи за какво ли не - като започнем от сън, любов, секс, четене, писане, хранене, та стигнем и до всякакви нетрадиционни занимания.

Закупуването на матрак си е сериозна работа…

Това е и главната причина, поради която Вие трябва да сте наясно с критериите за това как да изберете най-подходящия за себе си матрак така, че да вземете най-правилното решение, при закупуването на правилния матрак:

Преди всичко е важно да се разбере, че матракът не е просто една обикновена мебел, а е дългосрочна инвестиция за Вашия дом, здраве и бъдеще. Благодарение на Вашия избор на матрак, той подхожда на Вашия начин на живот, както и неговото състояние влияе върху начина, по който се събуждате всяка сутрин. Затова трябва да запомните, че когато отивате да си купувате матрак, Вие търсите предмет, който ще използвате за най-малко 8-10 години.

Основавайки се на някои факти за матраците, обратно на общоприетите неверни сведения, твърдият матрак не е непременно най-добрият матрак. Най-добрият матрак е този, който подхожда на формата на тялото, начин на живот и нуждите на потребителя. Благодарение на нашите модерни производствени методи и допълнителни материали, всички наши матраци са произведени в съответствие със стандартите в развитите страни и са изключително удобни.

Вашето ежедневие е друг важен фактор, които трябва да се вземе под внимание при избора на матрак. Така например тези, които са пенсионирани, други, които прекарват целия ден на крак и хора, които работят на бюро, имат нужда от различни видове матраци. Други въпроси, които също трябва да бъдат взети под внимание, са възрастта на потребителя, пол, здравословно състояние, тегло, телесната температура, изпотяване и хора с или без деца.

От друга страна, изследванията доказват, че здрав възрастен се обръща наляво и надясно в леглото по време на сън от около 40 до 60 пъти всяка вечер. В светлината на това заключение, хората са посъветвани да си купят матрак, в който те могат свободно да се движат и да се обръщат наляво и надясно. Идеалният размер на матрака трябва да бъде с 20 см по-дълъг от височината на потребителя и трябва да бъде с минимална ширина от 95 см. Друг важен въпрос е матракът да бъде поставен на правилното място в стаята.

Климатът е просто друг фактор, играещ роля при закупуване на матрак: Например видът на матрака (по отношение на структурата, материали т.н.), не трябва да бъде еднакъв за онези, които живеят в по-горещ и влажен климат и онези, които живеят в студен и сух климат.

Едно последно нещо, което може да се добави: Моля, изпробвайте матрака и вижте как се чувствате преди да го закупи. Давайте напред и опитайте! Легнете върху него за няколко минути, за да откриете неговите ергономични качества. Докато правите това, опитайте да се концентрирате върху това как усещате Вашите рамене и бедра. Проверете материята, как изглежда, колко е мека и така нататък, но моля Ви, не забравяйте да проверите неговата структура, размери, височина и трайност.

Пролетни идеи


Как да възродим дома си и да се заредим с пролетно настроение?

Ще ни трябва повечко жълта боя, няколко лилави възглавнички и едно синьо одеяло.

Цветовете
Ключът към създаването на нова, свежа атмосфера у дома след дългите сиви и сдудени дни на зимата, са повече и по - ярки цветове.

Най - ангажираните цветове през пролетта и лятото са светло жълто, ярко червено и пурпурно, наред с бледо сиво, кафяво и зелено.

Според експертите цветът на годината е жълтото (като цвета на мимозата). Той символизира топлината и живителната сила на слънцето.

За пода
Най- актуалните подови покрития са бамбук, стъкло и "сглобяеми" килимчета.

Бамбукът е сто процентов естествен материал и лесен за подръжка. Стъклото "вкарва" много светлина и прави малките помещения да изглеждат по - големи и светли. "Слобяемите" килими са изработени от модерни подновяеми материали с лесно сменящ се дизайн.

Големите килими, които покриват целия под, са отживелица.

Мебелите
Огромните тежки мебели, тъмните цветове и натрупаните вещи остават в миналото. Стилът сега е модерен, линиите изчистени, а тъканите и аксесоарите - ефектни.

Въпреки, че напоследък сме станали по - практични и икономични в покупките си, все пак всички търсим нещо свежо и ефектно, на което да се радваме у дома.

В градината през април


В средата на пролетта има много важни задачи, които трябва да свършите в градината.

Окастрете храстите, които цъфтят този сезон, до втората или третата пъпка от основата, както и вечнозелените.

Добре е да оставите прецъфтелите луковични поне 4 седмици в градината, докато пожълтеят и изсъхнат отсамо себе си, колкото и грозни да изглеждат така. По този начин растенията ще кумулират повече хранителни вещества в луковиците за следващата година.

Превържете към стеблото младите издънки на клематиса, защото внезапен вятър може да ги прекърши.

Посейте семената на едногодишните видове в сандъчета у дома, или направо в градината, когато времето позволява.

Приключете с подрязването на розите този месец и нанесете лека тор в повърхностния слой почва. Натрупайте добре изгнила тор и почва около корена.

Завършете разделянето и пресаждането на многогодишните растения, които цъфтят през лятото и есента (астри, рудбекия, монарда и др.

Ако сега засадите алпийски видове растения, те бързо ще се захванат и развият успешно.

Нанесете препарат против плевели върху тревата в градината. Косете я по малко поне веднъж на седмица до края на месеца.

Невенът е магично цвете


Според народните поверия в невена има тайна магическа сила. Неслучайно цветето се споменава често в любовните народни песни. Прието е невенът да се бере още на Гергьовден и китката да се потопи в менче с ненапита вода преди изгрев слънце. След като слънцето изгрее, младите момичета трябва да наплискат лицето си с тази невенска вода, за да са здрави и за да им върви в любовта. Подобно на цветето, те стават огнени и привличат неудържимо другия пол.

Латинката помага при косопад


Доказано е, че латинката стимулира растежа на косата и предпазва от косопад. За стимулиране растежа на косата направете лосион от свежи листа, пресни семена на латинка, пресни листа от коприва и от чимшир (по 100 г от всяко). Нарежете на ситно и накиснете в 500 мл чист спирт за 15 дни. След това прецедете и с памуче правете фрикции на косата. Пазете очите.

четвъртък, 16 април 2009 г.

За Великден


Първият и най-големият от празниците на новозаветната църква е Великден, или Възкресение Христово.

На този ден се отбелязва възкресението на Исус Христос - Божият Син, който със смъртта Си изкупил греховете на човечеството, а с възкресението Си дал надежда за живот след смъртта.

Вековна традиция за празника е боядисването на яйца. Броят им зависи от броя на членовете на семейството, а в селата – и от броя на кокошките-носачки. Боядисвани са от 30-40 до 200 яйца.Основната боя е била червената, символизираща Великден, но са употребявани и други цветове и комбинации. Традицията е установила това да става четвъртък сутринта преди Великден и е било приоритет на най-старата жена в семейството, а украсяването се извършва от младите момичета и булки.

В най-старо време яйцата са били боядисвани с помощта на сварени билки, с естествени ярки и чисти цветове: червени с риган, оранжево червени – с пръчици от смрадлика, зелени – с коприва, жълти – с орехи и кори от ябълка. Освен за членовете на семейството, яйца са боядисвани също за кумовете, за децата и за всеки гост, прекрачил прага на дома. За тях яйцата са украсявани с рисунки, геометрични фигури, с листенца, ваденки, с восък и други. Съхранената традиция и днес е първо да се боядисва червено яйце, и с него се натъркват лицата на децата, по челото и бузките за здраве.
Боядисаните яйца, според народните вярвания, имат магическо и предпазващо свойство, поради което първото яйце или се заравя в нивата за плодородие, или се държи на иконата, за да се “лекуват” болните с него.

На “разпети петък” не се върши никаква домакинска работа. Тази забрана отдавна е загубила значението си като почит към смъртта на Христос и се е превърнала в суеверие, което гласи, че който работи на този ден, ще го сполети нещастие. Затова домакините, които не са успели да боядисат яйцата в четвъртък, правят това в събота. На този ден се правят и Великденските хлябове, в които се вмесват боядисани яйца месят се и козунаци,сладки и други.

В събота, два часа преди полунощ, започва службата в православната църква. На нея ходят всички, като носят със себе си по едно боядисано яйце. Когато свещеникът обяви Възкресението на Христос, всички се поздравяват и заедно с това прекратяват Великденския пост, като изяждат яйцето. Неделята, понеделникът и вторникът са посветени на веселието.

ИЗКУСТВЕНА (ЕКО) ПОЧВА


За по-малко грижи
Непретенциозните зелени растения може да се отглеждат и без почвен субстрат или торф. Такива са фикусите, калата, бамбук, асплениум, антуриум и др. Подходящи са предварително обогатените с хранителни вещества изкуствени, желирани среди-екопочва. Преди поставянето на растенията, корените им се изчистват внимателно от пръстта и се изиват в съд с вода. Така отглежданите растения не изискват редовно поливане и торене, което ще ви спести време, а и не малко притеснения, когато отсъствате от къщи.
От младите израстъци на филодендронът, каланхоето, бегонията и много други може да подготвите резници. Те се вкореняват бързо и лесно в съд (чаша или буркан) с чиста(обезхлорена) вода. Отрязаните разклонения трябва да са дълги около 10 см, като горната част се пензира(съкращава) на 1-2 см под връхчето. Водата трябва да покрива най-долното междувъзлие.

1. За едно пакетче кристали (8г) е необходим 1 литър вода.
2. След 5-6 часа се прецеждат и изсипват така, че да покрият 1/3 от съда.
3. Корените на избраното растение се измиват внимателно, докато почвата се отстрани изцяло.
4. Цветето се поставя в избрания съд и се запълва с поелите влага екокристали, като леко се уплътнява.